poniedziałek, 22 czerwca 2015

Cydromania relacjonuje: Zlot Cydrowników Autorskich w Warszawie

Cydromania relacjonuje: Zlot Cydrowników Autorskich w Warszawie

W niedzielę 21 czerwca 2015 w warszawskim Nadwiślańskim Świcie od godziny 10:30 do prawie 18:00 miał miejsce Zlot Cydrowników Autorskich. Wydarzenie to obfitowało w degustacje i premiery nowych roczników oraz nowych branżowych wytwórców. 
Dzień wcześniej czyli 20 czerwca 2015 cydrownicy założyli Stowarzyszenie Polskie Cydry Autorskie, o czym poinformował Tomek Piotrowski (Cydrolot) w trakcie spotkania.

Polskie Cydry Rzemieślnicze
panel branżowy - godz. 10:30

Zlot rozpoczął się trochę po 10:30 panelem branżowym, zamkniętym dla szerszej publiczności. W panelu brali udział cydrownicy oraz inni przedstawiciele branży cydrowej, a także media, w tym Cydromania :) Panel prowadził zespół Winicjatywy w składzie: Wojciech Bońkowski, Maciej Nowicki i Marta Wrześniewska.

Degustowaliśmy aż 25 różnych cydrów, degustacja była "w ciemno" czyli wszystkie butelki serwowane przez kelnerów były zakryte, a jedynym znakiem rozpoznawczym były numery od 1 do 25. Degustacja rozpoczynała się od cydrów wytrawnych, poprzez słodsze, a kończyła się niesamowitą, słodką niespodzianką czyli cydrami lodowymi.
Po degustacji nastąpiło oficjalne ujawnienie cydrów, których listę wraz ze szczegółami prezentuję poniżej.


Maciej Nowicki, Wojciech Bońkowski i Marta Wrześniewska

Dla mnie największą niespodzianką był ostatni degustowany cydr lodowy czyli Cydr Chyliczki wersja specjalna. Po pierwsze Europa nie jest znana z cydrów lodowych (produkuje się je głównie w Kanadzie), a w Polsce powstał już drugi taki cydr (po słynnym i cenionym Jabłeczniku Trzebnickim). Po drugie mimo ekstremalnej słodyczy był on idealnie zbalansowany i przypominał po prostu likiero-cydr. Niezapomniane wrażenie, choć raczej całej butelki na raz nie da się wypić :)

Dodatkowo i całkowicie subiektywnie na uwagę zasłużyły: Cydr Podlaski Wytrawny 2014, Jabłecznik Hieronima - Kronselka 2011, CydRrr z Psiej Budy - Białowieski 2014, Cydr Chyliczki - Stary Sad 2014, Cydr Dobra Reneta 2014, Cydr Chyliczki - Ananas 2014.

Trochę rozczarowało Kwaśne Jabłko czyli cydr wyróżniony na British Cider Championship 2015, oczywiście był bardzo dobry, ale inne były jednak bardziej interesujące. Może to znak, że inni wytwórcy także powinny zgłaszać swoje produkty do międzynarodowych konkursów.

Z ciekawostek to, aby nikogo nie urazić opisując niezbyt dobry cydr warto użyć określenia, że dany cydr "jest trudny". W trakcie panelu kilka razy pojawił się taki komentarz.

Cydry z degustacji "w ciemno" po ujawnieniu etykiet

InCiders - degustacja komentowana - godz. 14:00

Degustacja komentowana była otwarta dla szerszej publiczności, uczestnictwo kosztowało 25 zł. W ramach tego spotkania można było posmakować 13 różnych cydrów (niektóre były inne niż w panelu branżowym, niektóre się powtarzały). Tym razem degustacja była jawna - każdy otrzymał zieloną kartkę z rozpiską. 
Degustację prowadzili: Wojciech Bońkowski (Winicjatywa), Aleksander Baron (restauracja Solec 44) oraz Tomasz Piotrowski (Cydrolot).
W tej części Zlotu na uwagę zasłużył Cydr Ignaców wersja specjalna: Złota Reneta, Antonówka, Rajskie, Dzikie 2014 oraz Cydr Samo Jabłko - słodki leżakowany z płatkami dębowymi 2015. Oczywiście były też dwa cydry lodowe, tym razem podane w kieliszkach likierowych. 
Zainteresowanie publiczności było spore - wiele osób sporządzało notatki.


Tomasz Piotrowski

Polskie sery zagrodowe i cydry autorskie 
degustacja komentowana - godz. 16:00

Ostatnią atrakcją Zlotu były warsztaty kulinarne czyli degustacja serów zagrodowych i cydrów. Bardzo żywiołowo prowadzili ją Gieno Mientkiewicz (Sery Polskie) oraz Tomasz Piotrowski (Cydrolot). Każdy uczestnik otrzymał podkładkę ze spisem serów i cydrów oraz pięć kieliszków i pięć kawałków sera. Warsztaty polegały na znalezieniu najlepszych połączeń smakowych. Sery były obłędne (kozie, owcze, krowie), cydry także bardzo dobre (w tym jedno wino jabłkowe lodowe). Dodatkowo było kilka serowo-cydrowych niespodzianek nieprzewidzianych w programie. Koszt degustacji: 20 zł.




Gieno Mientkiewicz i Tomasz Piotrowski

Pokaz Escanciar - godz.13:45

Niestety w natłoku informacji do zapisania i cydrów do zdegustowania przegapiłam pierwszy oficjalny pokaz escanciar la sidra w wykonaniu Uncle and Nephew. Wujek i Bratanek zaprezentowali na żywo sztukę nalewania hiszpańskiej sidry, a wiem o tym ze zdjęć innych uczestników. 
 
Bazarek Cydrowy - godz. 13:00 - 17:00

Na ogólnodostępnym bazarku cydrowym, który został zorganizowany przed restauracją Nadwiślański Świt można było i degustować i kupować. Pojawili się Uncle and Nephew z cydrami hiszpańskimi, można było kupić Jabłecznik Trzebnicki - klasyczny i lodowy, Cydr Kazimierski w stylowych butelkach, Cydr z Wielkopolski, Ignaców, Cydr Chyliczki, Samo Jabłko. Zainteresowanie było spore - do stoisk ustawiały się kolejki.

Bazarek cydrowy - stoisko Samo Jabłko


Menu cydrowe Nadwiślański Świt 

Restauracja - gospodarz czyli Nadwiślański Świt serwowała specjalne menu cydrowe - zupę cebulową na cydrze, risotto z grzybami na cydrze oraz cydrową panna cottę. Zamówiłam sobie zupę cebulową choć nie lubię cebuli... ale była naprawdę dobra. Jeśli komuś było mało cydrów mógł zamówić koktajle cydrowe: Podlasie 75, Porn Star Cider, Polska Cassablanca.

Koktajle cydrowe autorstwa Nadwiślańskiego Świtu

Podsumowując - Zlot Cydrowników Autorskich był wspaniałą imprezą zarówno dla cydrowników, cydromaniaków, jak i dla osób zaczynających przygodę z cydrem. Biorąc udział w degustacji komentowanej, każdy mógł wyrobić sobie własne zdanie na temat cydru i poznać naturalne cydry autorskie, by później porównać je z popularnymi, masówkowymi markami. Cydrownicy mieli szansę porównać swoje produkty z innymi oraz zebrać cenne uwagi od komentatorów oraz uczestników.

Miejmy nadzieję, że takich imprez, na tak wysokim poziomie i dobrze zorganizowanych będzie więcej.

Zlot Cydrowników zorganizowali: Winicjatywa, Nadwiślański Świt, Cydrolot

Dziękuję Tomkowi Piotrowskiemu (Cydrolot) za zaproszenie na Zlot.


Katarzyna Javaheri - Cydromania


Degustacja serów i cydrów
Bazarek cydrowy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz