niedziela, 19 kwietnia 2015

Cydr-ocena: La Ruaudaie Cidre Artisanal Doux (Francja)

La Ruaudaie Cidre Artisanal Doux (Francja)

kraj pochodzenia: Francja
producent: La Ruaudaie,  Saint-Martin-sur-Oust
importer: A la française, Gdańsk
objętość: 750 ml
zawartość alkoholu: 3%
kapsel: korek
cena: 29 zł za 750 ml (A la française, Gdańsk)
cena za litr: 39 zł


Francuska restauracja A la française, która mieści się w centrum Gdańska, w swojej stałej ofercie ma cydry z Bretanii - zarówno butelkowane na wynos, jak i na kieliszki do konsumpcji w lokalu.
W trakcie "weekendu za pół ceny" w A la française miała miejsce cydrowa promocja - można było skosztować słodkiego cydru za 5 zł/kieliszek. Niezwłocznie odwiedziłam to miejsce, by spróbować trunku w promocyjnej cenie. 

Tradycyjne bretońskie słodkie cydry mają ok. 3% zawartości alkoholu, półwytrawne i wytrawne więcej. Producent cydru La Ruaudaie to rodzinna firma z Saint-Martin-sur-Oust (100 km na płn-zach od Nantes). Produkowany jest w sposób tradycyjny dla regionu, z lokalnych jabłek (gmina Gacilly). Warto dodać, że wersja wytrawna tego samego cydru otrzymała złoty medal w Paryżu w 2014 r. Cydr w Bretanii zajmuje szczególne miejsce - jest nie tylko jednym z flagowych produktów regionu, ale i nieodłącznym elementem bretońskiej kuchni. 

La Ruaudaie Doux jest nie tylko przyjemnie słodki, ale i bardzo cierpki (ale nie gorzki). To połączenie daje wielowymiarowe doznanie smakowe oraz nie pozwala się rozpłynąć w przesadnej słodyczy. Do tego intensywnie miodowy kolor i gęsta konsystencja utwierdzają w przekonaniu, że pijemy naprawdę dobry cydr. Idealnie pasuje do francuskich słodkich naleśników i crème brûlée.

Trochę lepszy cydr bretoński od tego samego producenta oceniony został: tutaj.

Cydr-ocena: 4,25/5



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz