kraj pochodzenia: Hiszpania (Asturia)
producent: Valle, Ballina y Fernández, S.A., Villaviciosa, Asturias
objętość: 330 ml
zawartość alkoholu: 5,5%
kapsel: tradycyjny
cena: 12 zł za 330 ml (Uncle and Nephew, Warszawa)
cena za 1 litr: 36,30 zł
el Gaitero to asturyjski cydr, ale nie do końca w tradycyjnym wydaniu (nie jest to tzw. sidra natural). Po pierwsze jest rozlewany do nietypowej dla tego regionu butelki o pojemności 330 ml - jest to krok w kierunku upodobaniom współczesnych konsumentów. Tradycyjna asturyjska butelka ma 700 ml i charakterystyczny kształt (ocenę takiego cydru przeczytacie tu: Menéndez Sidra Natural). Pod drugie także smak jest taki, by przekonał trochę szersze grono, nie tylko koneserów i Asturyjczyków. Zresztą ten cydr jest dość lubiany w Wielkiej Brytanii oraz nieźle tam dostępny, co widać po liczbie ocen na różnych angielskich stronach poświęconych alkoholom.
el Gaitero ma złoty kolor, sporo bąbelków, które w połączeniu z cierpko-słodkim smakiem, szczypią w język. Końcówka jest kwaśna. Cydr nie jest płaski - jest tu słodycz, kwasowość, cierpkość, a całość dobrze zbalansowana. Jest to trunek pomiędzy półsłodkim a półwytrawnym.
Informacje z etykiety mówią, że został wyprodukowany ze 100% świeżego soku. Oczywiście z lokalnych jabłek.
Cydr-ocena: 3,75/5
cena za 1 litr: 36,30 zł
el Gaitero to asturyjski cydr, ale nie do końca w tradycyjnym wydaniu (nie jest to tzw. sidra natural). Po pierwsze jest rozlewany do nietypowej dla tego regionu butelki o pojemności 330 ml - jest to krok w kierunku upodobaniom współczesnych konsumentów. Tradycyjna asturyjska butelka ma 700 ml i charakterystyczny kształt (ocenę takiego cydru przeczytacie tu: Menéndez Sidra Natural). Pod drugie także smak jest taki, by przekonał trochę szersze grono, nie tylko koneserów i Asturyjczyków. Zresztą ten cydr jest dość lubiany w Wielkiej Brytanii oraz nieźle tam dostępny, co widać po liczbie ocen na różnych angielskich stronach poświęconych alkoholom.
el Gaitero ma złoty kolor, sporo bąbelków, które w połączeniu z cierpko-słodkim smakiem, szczypią w język. Końcówka jest kwaśna. Cydr nie jest płaski - jest tu słodycz, kwasowość, cierpkość, a całość dobrze zbalansowana. Jest to trunek pomiędzy półsłodkim a półwytrawnym.
Informacje z etykiety mówią, że został wyprodukowany ze 100% świeżego soku. Oczywiście z lokalnych jabłek.
Cydr-ocena: 3,75/5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz