piątek, 26 czerwca 2015

Nowość na lato - cydr z kija (Green Mill Cider)

Nowość na lato - cydr z kija (Green Mill Cider)

Nastało lato i cydr znalazł się w kręgu intensywnego zainteresowania. 
Producent cydru Green Mill proponuje nam nowe, alternatywne dla butelek, rozwiązanie czyli cydr z kijaNiedosładzany, świeży, półwytrawny Green Mill będzie dostępny w ok. 350 barach i knajpkach w Polsce (gdzie? sprawdźcie na Mapie lanego cydru na stronie producenta). Oprócz wspomnianego "kija", będzie również dostępny w butelkach 400 ml. 

Dla tych, którzy w lecie chcą utrzymać dietę - dobra wiadomość - szklanka niedosładzanego cydru Green Mill to tylko 35 kcal.

Przypominam, że ocena cydru Green Mill pojawiła się na moim blogu już w zeszłym roku, możecie ją znaleźć tutaj.

Green Mill zaprasza do zabawy ze smakami - jeżeli trochę odgazujemy cydr, będzie wtedy delikatniejszy i bardziej słodki, jeżeli napijemy się go prosto z butelki lub spokojnie nalejemy do szklanki - będzie bardziej wytrawny. Z doświadczenia wiem również, że im cydr zimniejszy, tym smakuje mniej słodko.
Cydr można również podawać z owocami sezonowymi lub świeżymi ziołami, najlepiej z kostkami lodu. Pijemy go "na elegancko" jak prosecco/szampana - w wąskich kieliszkach lub "na co dzień" w niskich szklankach. 

Poniżej przedstawiam kilka przepisów przygotowanych przez barmanów z warszawskiej restauracji Meat Love.

Green Mill Tripple Zest
SKŁADNIKI NA 1 SZKLANKĘ 400ML:
  • Skórka z cytryny
  • Skórka z limonki
  • Skórka z pomarańczy 
  • Lód – kostki
  • Cydr Green Mill około 200 ml
PRZYGOTOWANIE: Szklankę o pojemności 400 ml napełnić lodem w kostkach. Z pomarańczy, limonki oraz cytryny obieraczką do warzyw odkrawamy skórkę o długości około 10 cm. Nad krawędzią szklanki wyciskamy skórki tak, żeby uwolniły cytrusowy aromat, następnie wkładamy skórki do szklanki z lodem. Całość zalewamy cydrem Green Mill do pełna. Podajemy ze słomką.



Green Mill Mojito
SKŁADNIKI NA 1 SZKLANKĘ 400ML:
  • ½ limonki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 8 listków mięty
  • Kruszony lód
  • Cydr Green Mill około 200 ml

PRZYGOTOWANIE: Do szklanki o pojemności 400 ml wrzucamy pokrojoną na ćwiartki limonkę oraz cukier brązowy, Całość ugniatamy wyciskając sok i rozpuszczając lekko cukier. Listki mięty umieszczamy na dłoni i energicznie klaszczemy pobudzając olejki eteryczne, dorzucamy do szklanki, całość dopełniamy kruszonym lodem i zalewamy cydrem Green Mill do pełna. Szklankę dekorujemy listkami mięty.


Green Mill Smash Brasil
SKŁADNIKI NA 1 SZKLANKĘ 400ML:
  • 40 ml burbon whiskey
  • 10 ml syropu z brązowego cukru
  • Około ośmiu listków bazylii
  • Lód – kostki
  • Cydr Green Mill około 200 ml

PRZYGOTOWANIE: Liście bazylii umieszczamy na dłoni i energicznie klaszczemy pobudzając olejki eteryczne. Do szklanki o pojemności 400 ml wrzucamy bazylię i napełniamy ją lodem w kostkach. Wlewamy whiskey, syrop cukrowy i dopełniamy cydrem Green Mill. Całość mieszamy. Szklankę ozdabiamy szczytem liści bazylii.


Olsztyn Green Festival - 14-15 sierpnia 2015 
Tego lata Cydru Green Mill z kija z pewnością nie zabraknie podczas drugiej edycji, pierwszego w Polsce festiwalu muzyki i „zielonego” stylu życia, Olsztyn Green Festival. Cydr Green Mill został głównym sponsorem imprezy, która odbędzie się 14-15 sierpnia br. Na terenie zmodernizowanej plaży miejskiej nad jeziorem Krzywym w Olsztynie zagrają Fisz Emade Tworzywo, Maria Peszek, Pablopavo, Skubas, Julia Marcell, Curly Head, Anita Lipnicka, Kamp!, Natalia Przybysz i inni. 

źródło: materiały prasowe Green Mill

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz