Nastało lato i cydr znalazł się w kręgu intensywnego zainteresowania.
Producent cydru Green Mill proponuje nam nowe, alternatywne dla butelek, rozwiązanie czyli cydr z kija. Niedosładzany, świeży, półwytrawny Green Mill będzie dostępny w ok. 350 barach i knajpkach w Polsce (gdzie? sprawdźcie na Mapie lanego cydru na stronie producenta). Oprócz wspomnianego "kija", będzie również dostępny w butelkach 400 ml.
Dla tych, którzy w lecie chcą utrzymać dietę - dobra wiadomość - szklanka niedosładzanego cydru Green Mill to tylko 35 kcal.
Przypominam, że ocena cydru Green Mill pojawiła się na moim blogu już w zeszłym roku, możecie ją znaleźć tutaj.
Green Mill zaprasza do zabawy ze smakami - jeżeli trochę odgazujemy cydr, będzie wtedy delikatniejszy i bardziej słodki, jeżeli napijemy się go prosto z butelki lub spokojnie nalejemy do szklanki - będzie bardziej wytrawny. Z doświadczenia wiem również, że im cydr zimniejszy, tym smakuje mniej słodko.
Cydr można również podawać z owocami sezonowymi lub świeżymi ziołami, najlepiej z kostkami lodu. Pijemy go "na elegancko" jak prosecco/szampana - w wąskich kieliszkach lub "na co dzień" w niskich szklankach.
Poniżej przedstawiam kilka przepisów przygotowanych przez barmanów z warszawskiej restauracji Meat Love.
Green Mill
Tripple Zest
SKŁADNIKI NA 1 SZKLANKĘ 400ML:
- Skórka z cytryny
- Skórka z limonki
- Skórka z pomarańczy
- Lód – kostki
- Cydr Green Mill około 200 ml
PRZYGOTOWANIE: Szklankę o pojemności 400 ml napełnić lodem w kostkach. Z pomarańczy, limonki oraz cytryny obieraczką do warzyw odkrawamy
skórkę o długości około 10 cm. Nad krawędzią szklanki wyciskamy skórki tak,
żeby uwolniły cytrusowy aromat, następnie wkładamy skórki do szklanki z lodem.
Całość zalewamy cydrem Green Mill do pełna. Podajemy ze słomką.
SKŁADNIKI NA 1
SZKLANKĘ 400ML:
- ½ limonki
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 8 listków mięty
- Kruszony lód
- Cydr Green Mill około 200 ml
PRZYGOTOWANIE: Do szklanki o pojemności 400 ml wrzucamy pokrojoną na
ćwiartki limonkę oraz cukier brązowy, Całość ugniatamy wyciskając sok i
rozpuszczając lekko cukier. Listki mięty umieszczamy na dłoni i energicznie
klaszczemy pobudzając olejki eteryczne, dorzucamy do szklanki, całość
dopełniamy kruszonym lodem i zalewamy cydrem Green Mill do pełna. Szklankę
dekorujemy listkami mięty.
Green Mill
Smash Brasil
SKŁADNIKI NA 1 SZKLANKĘ 400ML:
- 40 ml burbon whiskey
- 10 ml syropu z brązowego cukru
- Około ośmiu listków bazylii
- Lód – kostki
- Cydr Green Mill około 200 ml
PRZYGOTOWANIE: Liście bazylii umieszczamy na dłoni i energicznie klaszczemy
pobudzając olejki eteryczne. Do szklanki o pojemności 400 ml wrzucamy bazylię i
napełniamy ją lodem w kostkach. Wlewamy whiskey, syrop cukrowy i dopełniamy
cydrem Green Mill. Całość mieszamy. Szklankę ozdabiamy szczytem liści bazylii.
Olsztyn Green Festival - 14-15 sierpnia 2015
Tego lata Cydru
Green Mill z kija z pewnością nie zabraknie podczas drugiej edycji, pierwszego w Polsce festiwalu muzyki i „zielonego” stylu życia, Olsztyn Green Festival. Cydr
Green Mill został głównym sponsorem imprezy, która odbędzie się 14-15 sierpnia
br. Na terenie zmodernizowanej plaży miejskiej nad jeziorem Krzywym w Olsztynie
zagrają Fisz Emade Tworzywo, Maria Peszek, Pablopavo, Skubas, Julia Marcell,
Curly Head, Anita Lipnicka, Kamp!, Natalia Przybysz i inni.
źródło: materiały prasowe Green Mill
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz