czwartek, 7 maja 2015

Cydr-ocena: Burrow Hill Farm Pressed Somerset Cider (Wielka Brytania)

Burrow Hill Farm Pressed Somerset Cider (Wielka Brytania)

kraj pochodzenia: Wielka Brytania
producent: Burrow Hill Cider, Somerset
importer: BRN Services, Warszawa
objętość: 500 ml
zawartość alkoholu: 6%
kapsel: tradycyjny
cena: 21,50 zł za 500 ml (Kuchnie Świata, Kraków)
cena za litr: 43,00 zł

Burrow Hill to naprawdę dobry angielski cydr. Ma wyjątkowy, cierpko-kwaśny smak oraz pełny kolor. Swój półwytrawny, trochę ziemisty smak zawdzięcza naturalnemu sokowi z 11 różnych odmian jabłek. Sok z lokalnych jabłek z Somerset wytłaczany jest jesienią. Cydr fermentuje i dojrzewa w dębowych kadziach, co dodatkowo dodaje mu aromatu. Tradycyjnie producent sprzedaje swój cydr bezpośrednio z drewnianych beczek. W dalsze rejony kraju i świata, Burrow Hill trafia jednak w szklanych butelkach o pojemności 500 ml.

Burrow Hill smakuje dobrze nawet nieschłodzony. Jego cena w Wielkiej Brytanii to £2.10 za butelkę 500 ml (około 11,5 zł). Na brytyjskich stronach do oceniania alkoholi zbiera bardzo dobre recenzje. Warto spróbować, zwłaszcza, że nie jest trudno go dostać (głównie w dużych miastach).

Cydr-ocena: 4,25/5

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz