piątek, 6 lutego 2015

Magiczne 4,5% alkoholu w cydrze...

Kilka słów o akcyzie na cydr i perry


Zacznę ten artykuł od 4,5%... Dlaczego większość polskich cydrów i perry, a głównie te masowe, trzymają się kurczowo zawartości alkoholu na poziomie 4,5%? Oczywiście są wyjątki, ale 4,5% to już liczba wręcz magiczna dla konsumenta cydru.

Wszystkiemu winne po pierwsze stawki podatku akcyzowego (aktualne z 2015 r. znajdziecie tutaj), a po drugie dwa rodzaje zezwoleń na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych, którymi objęte są cydry.

Wracając do stawek podatku akcyzowego - jak widzimy istnieje tu podział na cydry i perry do 5% objętości alkoholu oraz napoje fermentowane (które obejmują wszystkie cydry i perry powyżej 5% objętości). Różnica jest spora, zwłaszcza przy masowej produkcji. Cydry do 5% są objęte stawką 97 zł za hektolitr, a powyżej 5% rozlicza się już jak wino czyli 158 zł za hektolitr. 

Drugi problem to podział zezwoleń na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych na trzy rodzaje. Jest to podział nie do końca przystosowany do obecnego rynku alkoholi w Polsce i nie chodzi tu tylko o cydry. Zezwolenie A tożsame często z zezwoleniem typu "piwo"* obejmuje sprzedaż napojów alkoholowych do 4,5% oraz piwa bez względu na zawartość alkoholu. Tutaj wliczają się wszystkie cydry do magicznych 4,5%. Z kolei cydry powyżej 4,5% zawartości alkoholu wymagają zezwolenia typu B czyli de facto zezwolenia "na wino" (alkohole 4,5%-18% z wyjątkiem piwa). Trzecie zezwolenie tzw. "na wódkę" cydru na szczęście nie dotyczy, ponieważ według ustawy winiarskiej** cydr (i perry) mogą mieć maksymalnie 8,5%.

Podsumowując - najbardziej opłaca się produkcja cydrów i perry do 4,5%. Nie tylko mają niższą stawkę akcyzową, ale i łapią się na standardowe piwne zezwolenie typu A. Małe  (i nie tylko małe) sklepy, które sprzedają jedynie piwo, mogą sobie pozwolić na cydry do 4,5%, a na te mocniejsze musiałyby mieć jeszcze drugie zezwolenie typu B. Są to dodatkowe procedury i koszty. Nie każdy chce się w to bawić.

W tym miejscu chciałabym podziękować wiernemu Czytelnikowi mojego bloga. Pan Franciszek Machalica z Uncle and Nephew podpowiedział mi parę drobiazgów do niniejszego artykułu :)



Rodzaje zezwoleń:
Zezwolenie „A” – zezwolenie na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych zawierających do 4,5% alkoholu oraz piwa - koszt 525 zł (tu cydry do 4,5%)
Zezwolenie „B” – zezwolenie na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych zawierających od 4,5% do 18% alkoholu (z wyjątkiem piwa) - koszt 525 zł (tu cydry powyżej 4,5%)
Zezwolenie „C” – zezwolenie na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych zawierających powyżej 18% alkoholu; (dotyczy również sprzedaży i podawania mieszaniny napojów alkoholowych z wykorzystaniem napojów zawierających powyżej 18% alkoholu) - 2100 zł


*taki podział na zezwolenie typu piwo, wino i wódka funkcjonuje czasem w urzędach miejskich (zamiast samych oznaczeń literowych).

**ustawa winiarska (Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, tekst jednolity Dz.U. 2014 poz. 1104)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz