czwartek, 4 grudnia 2014

Cydr-ocena: Cydr Lubelski - jabłko na miodzie (Polska)

Cydr Lubelski (Polska)

jabłko na miodzie / jabłko suszone na miodzie

kraj pochodzenia: Polska
producent: Ambra SA, Warszawa
objętość: 330 ml
zawartość alkoholu: 4,5%
kapsel: twist-off
cena: 4,19 zł (Carrefour, Gdańsk)
cena za litr: 12,70 zł

Cydr Lubelski jest w chwili obecnej jedną z najlepiej rozpoznawalnych marek cydrowych w Polsce. Nawet po wpisaniu #cydr na Instagramie naszym oczom pokażą się głównie Cydry Lubelskie :)

Spotkałam się z dwoma wersjami miodowymi - "jabłko na miodzie" oraz "jabłko suszone na miodzie". Mają różne etykiety, ale ciężko mi ocenić czy to ten sam trunek czy nie (testowałam te dwie różne wersje w znacznym odstępie czasu i o ile mogę się odnieść do różnic w stosunku do klasycznego Lubelskiego, to jednak ciężko rozróżnić wersje miodowe).

O klasycznym Lubelskim możecie przeczytać: TUTAJ

Co różni klasyczne jabłko od jabłka na miodzie? Jak sama nazwa wskazuje - kwaśny smak jabłka został przełamany naturalnym miodem (podobno gryczanym). Moja subiektywna ocena - Lubelski miodowy jest znacznie lepszy od klasycznego. Dodatkowo świetnie nadaje się do zimowych grzańców, wystarczy dodać do niego trochę miodu, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i np. imbir i/lub goździki. 

Cydr-ocena: 3,25/5



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz