sobota, 9 sierpnia 2014

Przepis: Mule na cydrze z chrupiącą bagietką

Przepis: Mule na cydrze z chrupiącą bagietką


Zgodnie z obietnicą przedstawiam autorski przepis na mule w cydrze, które coraz częściej pojawiają się w menu wielu restauracji. Cena takiego dania w knajpce waha się od 35-50 zł (zwykle jest traktowane jako przekąska lub przystawka). Nasz przepis to porcja dla dwóch osób (albo nawet trzech), a koszt przygotowania to około 50 zł. 

Przepis jest autorstwa mojego partnera Bartka, moja rola ograniczyła się do dobrania do całości odpowiedniego cydru. Padło na Green Milla, ale chętnie posmakowałabym także mule w wytrawnym Cider Inn.

Czas przygotowania około 15 minut.

Składniki:
1 kg świeżych muli (koszt ok. 30 zł)
1 szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli
1 duży ząbek czosnku
1/2 pęczku pietruszki
2 gałązki świeżego tymianku
1/2 ostrej papryczki chilli
3 łyżki oliwy z oliwek
150 ml śmietanki 30%
250 ml cydru (najlepiej wytrawnego lub półwytrawnego)
chrupiąca bagietka 
dla chętnych: 4 fileciki anchois

Przygotowanie:
Do wysokiego garnka wlać 3 łyżki oliwy z oliwek i dodać posiekaną szalotkę/cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać posiekany czosnek, chilli, tymianek oraz fileciki anchois. Chwilę przysmażyć.
Wcześniej opłukane zimną wodą mule dodać do garnka i zalać wpierw śmietanką, a następnie cydrem. Przykryć i zostawić na średnim ogniu co najmniej 5 minut. Zdejmując z ognia można dodać łyżkę masła. Całość posypać świeżą, drobno posiekaną natką pietruszki.
Podawać z pokrojoną bagietką. Bagietkę polecamy maczać w powstałym sosie - pycha!
W spożyciu muli można pomagać sobie ich skorupkami - jedną połówką wybiera się mule przyczepione do drugiej połówki. 




Pozostały po zjedzeniu muli sos cydrowo-śmietankowy można zużyć do przygotowania kolejnego dania - najlepiej szerokiego makaronu (pappardelle, tagliatelle).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz