piątek, 29 sierpnia 2014

Cydr-ocena: Cider Inn Śliwkowy (Polska)

Cider Inn Śliwkowy (Polska)


kraj pochodzenia: Polska
producent: JRBB, Warszawa
objętość: 330 ml
zawartość alkoholu: 7,5 %
kapsel: tradycyjny
cena: 14,99 zł (Organic Farma, Gdańsk)
cena za litr: 45,40 zł

Śliwkowy Cider Inn to bez wątpienia unikat na polskim rynku. Jest to cydr ze śliwek, a raczej w analogii do jabłecznika i gruszecznika powinien nosić nazwę śliwecznika :) Producent nazywa go po prostu winem śliwkowym (etykieta).

Smak, skład, kolor i spora zawartość alkoholu to duże plusy tego napoju. W smaku czuć cierpkie pestki, ale jest też słodkawy. Trochę przypomina lekką nalewkę. Ma dużo drobnych bąbelków. Chociaż sposób produkcji jest podobny jak w przypadku jabłkowych i gruszkowych Cider Inn-ów, to jest to jednak "inna bajka" - co nie znaczy, że gorsza! Na pewno warto spróbować. Producent zapewnia na etykiecie, że napój wyprodukowano z moszczu śliwkowego z dodatkiem drożdży winnych - stąd też pewnie trochę zaporowa cena. 

Ciekawostką jest to, że śliwkowy Cider Inn smakuje też nieźle "na ciepło". Niestety większości polskich cydrów przemysłowych, jeśli nie są schłodzone, nie da się pić.

Cydr-ocena: 4,25/5



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz