piątek, 18 lipca 2014

Przepis: orzeźwiający drink cydrowy

Przepis na orzeźwiający wakacyjny drink z cydrem

Cydr nadaje się nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale także do przyrządzania potraw (o tym w przyszłości) oraz drinków. Jako, że schłodzony cydr znakomicie orzeźwia, idealnie pasuje do letnich mieszanek alkoholowych.

Dzisiejszy drink jest o tyle uniwersalny, że można go przyrządzić z każdym rodzajem cydru, w zależności jaki nam smakuje najbardziej; bardziej słodki czy bardziej wytrawny. 

Składniki na dwa long drinki:
- świeży sok z jednej dużej pomarańczy (ewentualnie może być 200 ml z kartonika)
- świeży sok z jednej limonki (jeśli drink ma być słodszy to tylko z połowy limonki)
- pół twardego jabłka (niezłym pomysłem jest tzw. zielone jabłuszko)
- 2 łyżki likieru owocowego lub opcjonalnie soku imbirowego
- mała butelka ulubionego cydru (najlepiej 0,33 lub 0,4 l)
- 4 małe kostki lodu 

Jabłko kroimy na drobne kosteczki. Wraz z lodem wrzucamy na dno szklanki. Soki i likier mieszamy ze sobą i wlewamy do szklanki. Dopełniamy cydrem. Cydr musi być dobrze schłodzony. Moją propozycją cydru do takiego drinka jest cydr różowy/rumiany/rose (nazewnictwo w zależności od producenta).

Przepis autorski :) specjalnie dla cydromaniaków!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz