piątek, 13 czerwca 2014

Cydr-ocena: Duché de Longueville Cidre Brut (Francja)

Duché de Longueville Cidre Brut Antoinette (Francja)


kraj pochodzenia: Francja (Normandia)
producent: CSR SA, Francja
importer: Salon win i alkoholi, Warszawa
objętość: 750 ml
zawartość alkoholu: 4,5 %
kapsel: korek
cena: 25,00 zł (Salon win i alkoholi, Warszawa)
cena za litr: 33,33 zł

Przyszła pora na ocenę prawdziwego cydru dla koneserów. Mowa tu o normandzkim cydrze Duché de Longueville, wytrawnym, wyprodukowanym w 90% z jabłek antonówek (są też wersje ze zwykłych jabłek cydrowych). Antonówki nadają cydrowi niepowtarzalny smak i bursztynowy  kolor. Ma cierpką końcówkę, lekki zapach jabłek, bardzo przyjemnie musuje (jestem prawie pewna, że jest naturalnie sfermentowany).

Cydr Duché de Longueville jest produktem lokalnym, wyprodukowanym tylko i wyłącznie z jabłek normandzkich. Posiada unijny certyfikat "Indication géographique protégée". 

Producent poleca swój wytrawny cydr do grillowanego drobiu, ryb i... naleśników. 

Prywatnie polecam go zarówno początkującym, jak i bardziej zaawansowanym amatorom cydru. Jest naprawdę dobry, nie wstyd go zaserwować na eleganckim przyjęciu. Przebił pod względem smaku nawet mój ulubiony Stassen Apple.

Cydr-ocena: 4,75/5


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz