czwartek, 29 maja 2014

W czym pić cydr?

W czym i jak pić cydr? 
(aby nie wyjść na aroganta)


Szkło, w którym należy pić cydr nie jest do końca unormowane, tak jak to ma miejsce przy okazji win. Wiedzę na temat odpowiednich naczyń zaczerpnęłam ze stron brytyjskich. Specjalne cydrowe szklanki (cider glass) można zakupić m.in. w sklepach z wyposażeniem wnętrz.

Z cydrowymi kieliszkami i szklankami możecie się zapoznać na grafice poniżej. Pierwsze dwa kieliszki można zakupić na stronie Havens. Jak widać jest to szkło lekko rozwarte, na krótkiej nóżce. Cydr można lać także do szklanek piwnych, jak to widać na przykładzie Magnersa. Na zdjęciu widać szklankę o pojemności jednego pinta* (558 ml). W Wielkiej Brytanii tak właśnie podaje się lane cydry (i piwo).

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by pić cydry z butelki :) Polecam ten sposób w sytuacjach półoficjalnych. Natomiast picie cydrów z puszki trochę odbiera im uroku.

Wprawdzie cydr Warka nie przypadł mi do gustu, to jednak marka ma całkiem niezły marketing. Warto zajrzeć na ich stronę (link) do zakładki "Styl picia". Znajdziecie tam propozycje Warki na podawanie cydru.

I co najważniejsze - cydr czy to słodki czy wytrawny - zawsze podajemy schłodzony. Jeśli będzie to cydr masówkowy to koniecznie bardzo zimny. Jeśli cydr naturalny/lokalny to może być podany w temperaturze około 10 stopni C.






 * w języku polskim pint występuje w rodzaju żeńskim = pinta, nie mogę się jednak do tego przekonać i pozostawiam w rodzaju męskim. Funkcjonuje także inna nazwa na pint czyli półkwarta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz