piątek, 6 czerwca 2014

Cydr-ocena: Cider Inn 2 x Głębszy Smak (Polska)

Cider Inn 2 x Głębszy Smak - czerwony (Polska)


kraj pochodzenia: Polska
producent: JRBB sp. z o.o., Warszawa
objętość: 330 ml
zawartość alkoholu: 7%
kapsel: tradycyjny
cena: 10 zł (Salon win i alkoholi, Warszawa)
cena za litr: 30,30 zł

Z prawdziwą przyjemnością piszę o cydrze Cider Inn 2 x Głębszy Smak, który ma aż 7% zawartości alkoholu i jest przyjemnością dla zmysłów: smaku, zapachu oraz wzroku :)

Cider Inn wyróżnia się na tle innych polskich cydrów masowych niesamowitą jakością. Jest produkowany z moszczu jabłkowego czyli ze świeżo wytłaczanych jabłek - a nie z tak popularnego w masówkach koncentratu. W skład (rzetelnie podany na etykiecie) wchodzą: moszcz jabłkowy, drożdże winne, cukier. To czuć w zapachu i smaku. Picie tego cydru to prawdziwa przyjemność, a hasło producenta "Głębszy Smak" (do cydru 4,4%) oraz "2 x Głębszy Smak" (do cydru 7%) nie jest puste. Do konsumpcji zachęca także koniakowy kolor oraz lekkie bąbelki. Producent opisuje swój cydr jako półsłodki, ale według mnie waha się on pomiędzy półwytrawnym a półsłodkim. 

Cider Inn produkowany jest według XIX-wiecznych polskich receptur. Jeśli chcecie przenieść się w dawne czasy to serdecznie zachęcam do spróbowania tego trunku. 

Cydr Cider Inn miałam przyjemność degustować dzień po wypiciu oryginalnego cydru z Normandii (też doczeka się oceny). Muszę przyznać, że tylko w małym stopniu mu ustępował. To chyba daje mu jak na razie tytuł lidera polskich jabłeczników.

Minusem na pewno jest cena. Jednak za jakość się płaci - ten frazes jest jakże aktualny i na miejscu w tym przypadku :) 

Producent Cider Inn w swojej ofercie ma jeszcze inne perełki - gruszecznik ze świeżych gruszek oraz cydr śliwkowy ze świeżych śliwek węgierek. To prawdziwe unikaty, które oczywiście zostaną przeze mnie zakupione i ocenione! Trunki dostępne są w butelkach 330 ml i 750 ml. 

Cydr-ocena: 4,5/5





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz