sobota, 10 maja 2014

Czym jest cydr? - trochę historii i garść podstaw

Czym jest cydr?
Cydr nazywany także jabłecznikiem lub sidrą, to lekki i orzeźwiający napój z przefermentowanego soku jabłkowego, zawierający od 2 do 8% alkoholu. Najczęściej spotyka się cydry o zawartości 4-5% alkoholu. Cydrom słodkim bliżej do 2-4%, natomiast wytrawne są silniejsze. 
Fermentacja cydru zbliżona jest do produkcji niektórych rodzajów piwa (tzw. fermentacja górna), jednakże smakowo te dwa napoje nie mają ze sobą nic wspólnego. Cydrom jest bliżej do wina jabłkowego, które również otrzymuje się z moszczu jabłkowego (moszcz to świeżo wyciśnięty sok owocowy/warzywny). Różnica polega na tym, że do cydru nie dodaje się cukru, a wina takie mają do 18% zawartości alkoholu.
Tradycyjny cydr nie jest gazowany, ani nie dodaje się do niego drożdży - po prostu fermentuje sam w beczkach. Natomiast cydry spotykane na półkach sklepowych czyli tzw. masówki, są gazowane sztucznie, dozwolone jest też dodawanie do nich drożdży, dosładzanie na ostatnim etapie produkcji lub produkcja z koncentratu. Należy więc uważnie czytać etykiety lub tego bloga :)

Trochę historii
Cydr znany był już w starożytności w Chinach i Egipcie. Wzmianki o tym napoju pojawiają się w Historii naturalnej Pliniusza Starszego (I w. n.e.). Tradycja podaje, że Juliusz Cezar preferował picie cydru nad degustację wina. Tradycja produkcji cydru związana jest silnie z Celtami, co widać nawet dziś po rozlokowaniu współczesnych ośrodków produkcji. W wiekach średnich cydr produkowano w Hiszpanii, Anglii, Walii i Francji (Normandia). W Polsce zaczęto produkować cydry trochę później, bo dopiero w XVI wieku. W polskiej literaturze o jabłeczniku pisali m.in. Jan Andrzej Morsztyn (XVII w.) i Zygmunt Gloger (XIX/XX w.).
Do produkcji cydrów używało się kiedyś specjalnych odmian jabłek cydrowych, które były dodatkowo dzielone na słodkie, kwaśne, gorzko-słodkie i gorzko-kwaśne. Dzisiejsze cydry otrzymuje się z jabłek deserowych oraz z koncentratów. 

Za mało informacji? - jeśli czujecie niedosyt i chcecie się dowiedzieć czegoś więcej zanim ukaże się nowy wpis - zapraszam do zapoznania się z artykułem "Cydr - w poszukiwaniu istoty jabłka" w aktualnej Piwniczce smaków nr 1 (11) 2014 (bezpłatna publikacja Supermarketu Piotr i Paweł).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz