Cydrowisko w Krakowie (6 września 2015) - relacja
Materiał: Miasto Trunków (wpis gościnny)
6 września 2015 zorganizowaliśmy w Klubie Fabryka na krakowskim Zabłociu pierwszy w Krakowie Festiwal
Cydrów – CYDROWISKO.
Podczas leniwej,
wrześniowej niedzieli można było smakować do woli cydry: te mniej i bardziej
wytrawne, klasyczne, jak i te z dodatkiem aronii, maliny czy agrestu. To co je
łączyło to polscy producenci.
Dla odwiedzających przygotowaliśmy
również panel cydrowy – degustację komentowaną, podczas której uczestnicy mogli
wypróbować siedem różnych cydrów (Słowiański, Dobroński, Chyliczki, Ignaców, Czarny
Ignac, Kwaśne Jabłko oraz Jabcok od firmy Maurer). Wszystkie smaki komentowało
grono siedmiu specjalistów: Lesya Onyshko – wiceprezes Stowarzyszenia Kobiety i Wino,
Zuzanna Biel – członkini Stowarzyszenia Kobiety i Wino, Radosław Froń – autor
bloga Paragraf w kieliszku, Paweł Kolorus –współtwórca projektu KupSobieWino.pl
, Tomasz Fijał - sommelier Wine Bar Stoccaggio oraz twórca
projektu Z Winem na Ty, Kacper Puć – winiarz.
Ogromnym zainteresowaniem
cieszył się warsztat domowego robienia cydru, który poprowadził duet Radosław
Froń i Kacper Puć. Sprzęt do produkcji cydru dostarczyła nam Firma Marxam
Enology. Opis – jak zrobić cydr od A do Z znajdziecie na stronie Miasto Trunków.
Nasze kubki smakowe
rozpieszczała również najbardziej kreatywna w mieście lodziarnia Si Gela, która
specjalnie na Festiwal przygotowała lody na Cydrze Słowiańskim.
Atrakcją wydarzenia była
fotobudka Sick Photo, dzięki której nasi goście mogli sobie zrobić mega foty w
przeróżnych przebraniach – jako pamiątkę z naszego wydarzenia.
Nie zapomnieliśmy również
o dzieciakach, dla których warsztaty poprowadziły super dziewczyny z MOMI Klub.
Dla wielbicieli jabłek i
cydrów przygotowaliśmy również specjalne festiwalowe koszulki, które można
jeszcze zamówić wchodząc na stronę Festiwalu.
Dziękujemy wszystkim Gościom, że byliście z nami i czekamy na Was w przyszłym roku.
Tekst i zdjęcia: Miasto Trunków